Aktuelnosti

Jun 2017.

Biro Via je 01.06.2017. potpisao ugovor o projektovanje hotelskog kompleksa AUBERGE RESORT MONTENEGRO kojim će Birovia tim biti zadužen za razvoj koncepta enterijera i koordinacije sa ostalim timovima.

Maj 2017.

U okviru programa 12. BINA Open house, 11.05.2017. od 15-17h, održan je obilazak gradilišta Muzeja savremene umetnosti
Obilazak je vodio arhitekta Goran Vojvodić.

Ove godine navršava se deset godina od kada je zgrada Muzeja savremene umetnosti (MSU) zatvorena za javnost zbog radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji. Muzej savremene umetnosti jedan je od najreprezentativnijih muzejskih objekata u Srbiji koji je građen namenski (1960-1965). MSU je proglašen za kulturno dobro Republike Srbije 1987. godine. Arhitekti objekta su Ivanka Raspopović (1930- 2015) i Ivan Antić (1923-2005), koji su pobedom na javnom konkursu 1960. godine osvojili prvu nagradu i mogućnost realizacije projekta. Uz organizovanu šetnju tokom BINA Open house obilaska posetioci su mogli da se upoznaju sa savremenim materijalima za izvođenje radova na enterijeru, instalacijama i fasadi, kao i sa arhitektonskim izazovima koje ova rekonstrukcija predstavlja.

Maj 2017.

U okviru programa 12. BINA , 12.05.2017. u 19h, u Urbanističkom zavodu Beograda, otvorena je izložba: Temišvarsko bijenale arhitekture BETA 2016/ radovi sa konkursa.
Na otvaranju su govorili Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Ivan Kucina.
Koordinator izložbe: Aleksandra- Marija Rigler, Temišvar

Mart 2017.

39. Salon arhitekture, održan je od 29. mart - 30. april 2017.
Izložba 39. Salona arhitekture svečano je otvorena uz dodelu nagrada, 29. marta u Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18).
Izmedju ostalih, nagradu i priznanje u kategoriji - Enterijer
su dodeljene autorima Goranu Vojvodiću i Mileni Katić, za realizovano delo Dvojni stambeni objekat u Krajiškoj, Beograd.

Novembar 2016.

Goran Vojvodić održao je predavanje "Arhitektura u kontekstu" u okviru konferencija članova žirija na BETA arhitektonskom bijenalu u Temišvaru, organizovanog od strane Rumunskog društva arhitekata i održanog od 1. oktobra do 29. novembra u Temišvaru, Rumunija.

Novembar 2016.

Goran Vojvodić je bio predsednik međunarodnog žirija u kategorijama realizovanih objekata na BETA arhitektonskom bijenalu u Temišvaru, organizovanog od strane Rumunskog društva arhitekata i održanog od 1. oktobra do 29. novembra u Temišvaru, Rumunija.

Novembar 2016.

Jelena Ivanović Vojvodić održala je predavanje "Projekat Bina 2006-2017" u okviru BETA arhitektonskog bijenala u Temišvaru, organizovanog od strane Rumunskog društva arhitekata i održanog od 1. oktobra do 29. novembra u Temišvaru, Rumunija.

Oktobar 2016.

Goran Vojvodić održao je predavanje o stanogradnji, u okviru pete Knauf Akademije održane od 6-8. oktobra na Staroj planini u organizaciji članica Knauf Grupe – Knauf-a, Knauf Insulation-a i AMF-a.

Jun 2016.

Jelena Ivanović Vojvodić i Vasilije Milunović su izlagali na 20. Salonu i danima arhitekture u Novom Sadu pod temom "Prespajanje" koji je održan od 3-12. juna 2016. na Železničkoj stanici Novi Sad.

Jun 2016.

Jelena Ivanović Vojvodić učestovala zajedno sa S.Litnonovic i M.Bojovic na Izložbi „Njen krug“ – Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori koja se održala od 08. do 18. juna 2016. godine u Galeriji Kolektiv, i koja je bila deo programa Mikser festivala 2016. u Beogradu. Izložba predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas.
Njen krug se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Projekat obuhvata retrospektivnu, komparativnu izložbu i katalog ženskog stvaralaštva od početka XX veka do danas i prateće programe (multimedijalne prezentacije, stručno vođenje…) koji će iz različitih uglova dodatno osvetliti glavnu temu.

Maj 2016.

Jelena Ivanović Vojvodić je 20.05.2016. uspešno odbranila doktorsku disertaciju na Arhitekstonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod nazivom "Prostori univerziteta i naučnih kompleksa u savremnim transfromacijma grada", mentor prof dr Aleksandra Stupar, predsednik komisije prof.dr Vladan Đokić, član komisije prof.dr Mina Petrović.

April 2016.

Jelena Ivanović Vojvodić i Vasilije Milunović su izlagali na 38. Salonu arhitekture pod temom "Otvoreno" koji je održan od 29. marta do 30. aprila 2016. u Muzeju primenjene umetnosti, u Beogradu.

Novembar 2015.

"Mapiranje identiteta - arhitektura Beograda 1919-2015"
Muzej primenjene umetnosti u Beogradu

U okviru manifestacije Jelena Ivanović Vojvodić i Goran Vojvodić su kroz pojedinačne intervjue - iskaze predočili spostvena viđenja šta je to arhitektura danas i kakva je njena perspektiva, kao i uloga i mesto arhitekte sa aspekta etike, profesionalnisti i edukacije novih naraštaja

Novembar 2015.

16. Dani arhitekture u Nišu

U okviru manifestacije je održana međunarodna izložba savremenog stanovanja "Stanovanje-Housing 2015", na kojoj je BiroVia izložio svoj projekat stambenog objekta u Krunskoj 87 u Beogradu, kao i projekat kuće za odmor u Bigovu, Crna Gora, urađen u koautorstvu sa prof. Vasilijem Milunovićem.

Novembar 2015.

Arhitektura u kontektsu, "Zajedničko opredeljenje ARHITEKTURA"

Jelena Ivanović Vojvodić i Goran Vojvodić, održali su predavanje "Zajedničko opredeljenje ARHITEKTURA" u okviru ciklusa predavanja „Arhitektura u kontekstu“, autora D.J. Prodanović, u Galeriji Artget, Kulturni centar Beograda.

Avgust 2015.

Izložba "Places", Architecture Week Prague 2015

Biro Via učestvuje u kolektivnoj, međunarodnoj izložbi moderne arhitekture i urbanizma pod naslovom "Places", koja se održava u okviru festivala arhitekture u Pragu u periodu od 17.08.- 18.10.2015, a koju je deveti put za redom organizovala Nedelja Arhitekture Prag. Na izložbi su predstavljeni modeli, fotografije i filmovi o visoko-kvalitetnim projektima arhitekture i urbanizma iz više od 30 zemalja sveta. Projekti uključuju tipologije kao što su stambene zgrade, pejzažne arhitekture, kulturnih prostora, višenamenskih i poslovnih zgrada, trgova i parkova.


Nova arhitektura mesta se ne fokusira samo na odličan dizajn, već i na stvaranje i poboljšanje javnog prostora i međusobno povezivanje ljudi sa mestima koje dele.


Više o festivalu pogledajte na sajtu:http://www.architectureweek.cz/, kao i na društvenim mrežama:

Twitter: https://twitter.com/archweekpraha
Facebook: https://www.facebook.com/Architecture-Week-Praha-249326388418348/timeline/.

Jul 2015.

Jelena Ivanović Vojvodić je promovisana za redovnog profesora i dekana Faklulteta za umetnost i dizajn, pri Univerzitetu Džon Nezbit u Beogradu.

April 2015.

Goran Vojvodić/BIRO.VIA izlagao u okviru 41. Međunarodnog sajma građevinarstva (UFI) na štandu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

April 2015.

Goran Vojvodić je održao predavanje na temu Genius loci u okviru 41. Međunarodnog sajma građevinarstva (UFI)

Novembar 2014.

Magazin "Enterijer" je u okviru projekta "IDEALNA KUĆA" ove godine je prezentovao projekat kuće u blizini Svetog Stefana, Crna Gora, autora Gorana Vojvodića i Biro.Via tima. Projekat je prikazan na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Beogradu, kao i specijalnim izdanjem magazina Enterijer.
Detaljni prikaz projekta možete pronaci na delu našeg sajta posvećenom stambenim objektima.

Oktobar 2014.

U organinizaciji Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Lioning Sience and Technology Publishing House Ltd održana je izložba "Low Carbon: From City To Architecture - Zelena arhitektura u Kini i Srbiji", na kojoj je prezentovan rad Biro.Via - projekat upravne zgrade Porsche SCG u Beogradu

Vise informacija na www.arh.bg.ac.rs

Maj 2014.

U okviru 19. Salona arhitekture u Novom Sadu – DaNS,
Goran Vojvodić je nagrađen u kategoriji Publikacije, za stručnu monografiju "Moja arhitektura"

Maj 2014.

U okviru 19. Salona arhitekture u Novom Sadu – DaNS,
Jelena Ivanović Vojvodić i Divna Bogdanović su nagrađene u kategoriji Arhitektonska Realizacija za rekonstrukciju stambenog objekata, Osmana Đikića 22, Beograd

Maj 2014.

Uspešno je završena IX Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA, 8.-31.05.2014 godine. Više informacija na zvanicnoj internet stranici www.bina.rs

Mart 2014.

Goran Vojvodić je izabran u zvanje vanrednog profesora Univerziteta u Beogradu za užu naučnu, odnosno umetničku oblast Arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Januar 2014.

Izložba stručno umetničkih ostvarenja arhitekte Gorana Vojvodića je održana u svečanoj sali Arhitektosnkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu u periodu od 19.01-25.01.2014.

Decemar 2013.

Goran Vojvodić je izabran za člana Upravnog odbora Društva arhitekata Beograda.

Septembar 2013.

Goran Vojvodić je imenovan za člana Upravnog odbora Muzeja istorije Jugoslavije.

Spetembar 2013.

Otpočela izgradnja dvojnog stambenog objekta na uglu ulica Krajiške i Augusta Cesarca u Beogradu.

Mart 2013.

STONE EXPO 05 - Peti međunarodni sajam kamena i prateće industrije u Kragujevcu

Februar 2013.

Biro.VIA izložba "Kamen u arhitekturi i umetnosti" – Galerija umetničkog centra, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu

Decembar 2012.

Biro.VIA prezentovao novo rešenje Nacionalnog teniskog centra na Novom Beogradu

Novembar 2012.

Jelena I. Vojvodić je održala predavanje pod naslovom "Grad iznad zemlje" u Galeriji nauke i tehnike SANU

Jul 2012.

Jelena I. Vojvodić je komesar izložbe u Londonu, u okviru manifestacije LFA/BC/Metahousing autora Miloša Spasića iz Muzeja grada Beograda

Novembar 2009.

Učešće na WAF www.worldarchitecturefestival.com
Prezentacija idejnog projekta za stambeno poslovne objekte u naselju Hipodrom, u Kragujevcu

Jul 2009.

Učešće na izložbi IV beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA '09
Predstavljen "Porsche" Poslovni objekat

April 2009.

Nagrada grada Beograda za najvrednija dostignuća - za "Porsche" Poslovni objekat Beograd, Skupština grada

Februar 2009.

Nagrada za realizaciju - za "Porsche" Poslovni objekat Beograd, Savez arhitekata Srbije

December 2008.

Učešće na European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award - Poslovni objekat "Porsche" Beograd